sitemap
LT RU EN
Jaunimo garantijų iniciatyvų projektas „Atrask save“ – galimybė jaunam žmogui

 

       2015 m. pabaigoje Lietuvoje pradėtas įgyvendinti projektas, kurio metu jauniems žmonėms yra suteikiamos paslaugos, skatinančios grįžti mokytis, dirbti ar atlikti kokybišką stažuotę. Šio projekto tikslinė grupė – 15 - ­29 metų amžiaus nedirbantis, nesimokantis, mokymuose nedalyvaujantis ir Teritorinėje darbo biržoje neregistruotas jaunas žmogus. Projektu „Atrask save “siekiama jaunuoliui pasiūlyti pažinti save, suteikti galimybę įgauti savanorystės patirties, didinti motyvaciją bei įsilieti į veiklas, kurios padės skatinti profesines, asmenines ir socialines kompetencijas. Džiugina dar ir tai, jog į kiekvieną jauną žmogų žvelgiama individualiai, kartu su juo planuojami veiksmai, vyksta tęstinis palydėjimas.

       Be visų aukščiau išvardintų dalykų, atsiradus poreikiui, jaunuoliai galės gauti psichologo, supervizoriaus, teisininko bei kitas paslaugas. Susitikimų metu jaunimo darbuotojai, projekto vietos koordinatoriai stengsis padėti jaunuoliams atrasti savo stipriąsias puses, labiau pasitikėti savimi, suprasti atsakomybes, ribas, pasiruošti savarankiškam gyvenimui. Jaunuoliams bus pasiūlytas individualus palydėjimas atrandant ir pažįstant save, pagalba tarpininkaujant su teritorine darbo birža, surandant organizacijas, kuriose jaunuoliai gali save realizuoti savanorystėje ar pagalba bendradarbiaujant su švietimo įstaigomis. Kartu jaunam žmogui bus galimybė įsitraukti į grupines veiklas, kurių metu jaunimo darbuotojai stengsis motyvuoti jaunus žmones atrasti savo kelią, lydės juos atradimo procese ir suteiks palaikymą sunkiose situacijose. Projektą įgyvendinantys koordinatoriai yra jaunimo darbuotojai, socialiniai darbuotojai ar psichologai, kurių kasdienis darbas yra su jaunuoliais mezgamas lygiavertis santykis, bendravimas ir palydėjimas savarankiškumo link.

       Vilniuje šį projektą vykdo Vilniaus atviras jaunimo centras “Mes” kartu su partneriais:Justiniškių atviru jaunimo centru “Bazė”, Naujosios Vilnios atvira jaunimo erdve ir Pal. J.Matulaičio socialiniu centru.

       Šiame pranešime šiek tiek daugiau norisi papasakoti apie Atvirą jaunimo centrą “Bazė”, kuris yra Policijos klubo vaikams ir jaunimui dalis. Taigi, “Bazė” yra atviras jaunimo centras, kuriame jaunas žmogus kviečiamas praleisti laisvalaikį saugioje aplinkoje (be smurto, patyčių,svaigalų ir pan.), užsiimti jo mėgstama veikla (įvairūs stalo, lauko ir kiti žaidimai, kūrybinės dirbtuvės, muzikavimas ir kt.), įgyvendinti savo idėjas, diskutuoti jam rūpimomis temomis bei pagal poreikį gauti emocinį palaikymą ir palydėjimą. Čia vadovaujamasi nuostata, kad tarp jaunimo darbuotojo ir jaunuolio turi būtų lygiavertis santykis, vyrauti pagarba vienas kitam.„Bazėje” įvairių veiklų metu, jaunuoliai gali atrasti santykį su bendraamžiais, išmokti socialinių įgūdžių, yra skatinami prisidėti prie įdėjų kūrimo ir jų įgyvendinimo, prisiimant atsakomybes už vykstančias veiklas. Tikime, kad jaunuoliams svarbu, jog jie nėra verčiami prisitaikyti ir keistis, tiesiog atrasti savų būdų kaip apsieiti su juos supančia aplinka ir gyventi darnoje su kitais, kurie užsuka į jaunimo centrą. Čia stengiamės santykį grįsti pasitikėjimu, sąmoningumu, atsakomybės ugdymu. Kartu siūlome nuoširdžius pokalbius, kurių metu stengiamės išklausyti jauną žmogų ir priimti jį su visa jo patirtimi ir realybe, padėti jam pamatyti savo stiprybes ir savo vaidmenį sunkumų sprendimuose.

       Norėdami jaunam žmogui padėti atrasti savo kelią, kviečiame nedirbančius, nesimokančius, darbo biržoje neregistruotus jaunuolius prisijungti prie projekto, kurio metu padėsime įsilieti į darbo rinką, sugrįžti į švietimo sistemą ar išbandyti save savanorystėje. Taip pat palaikysime sunkiose situacijose ir kartu bandysime atrasti tai, ką atrasti norisi: darbą, mokymosi vietą, ar tiesiog erdvę, kurioje būtų gera ir saugu būti.

Tad, susisiekite su koordinatoriais:

Indre Maršantaite (Justiniškės, Grigiškės, Lazdynai, Pilaitė, Žvėrynas), tel. +37063345863arba elektroniniu paštu i.marsantaite@gmail.com;

Egle Rimeikyte (Naujininkai, Naujamiestis, Senamiestis, Rasos, Paneriai, Vilkpėdė), tel.+37063302554 arba elektroniniu paštu rimeikyte.egle@gmail.com;

Anastasija Olenkovič (Naujoji Vilnia, Šnipiškės, Antakalnis, Žirmūnai, Verkiai), tel. +37063435019 arba elektroniniu paštu erdve.jaunimui@gmail.com;

Eglė Došienė (Viršuliškės, Šeškinė, Fabijoniškės, Pašilaičiai, Karoliniškės), tel. +37060805424 arba elektroniniu paštu vaikai.ir.jaunimas@gmail.com.

Projektą „Atrask save“ įgyvendina Lietuvos darbo birža bendradarbiaudama su Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

Daugiau informacijos: www.jrd.lt